Viata de Student

Cum ne planificăm timpul în sesiune

„ Student”  te numești  din momentul în care ai pășit în instituția de învățământ superior, ți-ai depus dosarul de admitere, ai dat probele aferente, ai fost admis ( cu atât mai bine, pe un loc bugetar ) și, uite cum tu, cel ce visai până la citirea acestui articol la „floricele pe câmpii” legate de facultate, intri într-un univers unde, cu părere de rau, o să-ți nărui orice gândire de genul acesta.

Intri pe porțile facultății plin cu speranță și fericire în suflet, începi să-ți faci prieteni, parcurgi aceleași holuri doar să ajungi la cursuri  și să ii vezi pe aceștia, nu să fii atent la cursuri, cum credeai că vei fi până atunci. Lăsând partea frumoasă la o parte (prietenii, ieșirile nocturne, fumatul în pauze cu colegii etc.), treci în perioada în care nu mai vii la cursuri pentru că, tu, ca un construct superior ce te consideri, ajungi la concluzia că informațiile pe care le „îndrugă” proful la clasa, deja le stii sau sunt inutile.

Începi să creezi povești, în care, sincer, nici tu nu vei mai crede peste ceva timp, te bucuri de aceleași vicii ca in liceu, însă,  în alt mod,  într-unul în care tu ești atotputernicul ce dictează, nu părinții, te bucuri din plin de libertate, dar, drag student, nu-ți lua avânt prea mare citind acestea, ajungem și la punctul culminant, care, crede-mă, n-o să-ți placă deloc cum sună.

Ai mai fost tu pe la câteva cursuri și-ai mai auzit câteva teorii pe care le poți aplica și-n viața reală, că tu, la bază, esti om bun, din acest motiv ai ajuns la facultate .Începi sa pui in aplicare cele ”auzite ”, dar,  îți dai seama că sunt prea puține pentru a a-ți oferi stabilitatea psihică necesară vieții, îți conturezi idei care mai de care precum „dacă m-aș mai duce la acel curs sigur voi reuși în viață”, dar nu vei reuși, îți va fi prea lene, pănă când, intervine un concept de care ți-e frica…

… SESIUNEA

Îți amintești momentul în care ai zis : „ Gata, sunt student! Obligația a devenit plăcere, responsabilul nu mai există, cât despre libertate, tot să fie loc! „

Ei bine, articolul pe care tu, drag student, îl citești în acest moment nu are menirea de a te descuraja, ci din contră, îți propunem un RITUAL  de a trece cu brio peste  sesiunea ce se apropie cu pași repezi.

Iată câteva sfaturi utile de care poți ține cont atunci când te pierzi printre rânduri și cauți ajutor:

1.Asigură-te că ai toate materialele de curs aferente examenului pe care urmează să îl susții

( Este foarte important ca atunci când hotărăști să te apuci să înveți, să ai toate cursurile pregătite. ) ;

2.Planifică-ți timpul de așa natură încât să „ NU LAȘI PE MAINE CE POȚI ÎNVĂȚA AZI „

( Crede-mă, deși pare ideal să înveți cu puțin înainte de examen, în timp îț vei da seama că nu e nimic mai placut decat să repeți înaintea examenului ceea ce ai învățat la timp ) ;

3.Caută-ți materiale suplimentare ( dacă nu ai făcut cunoștință încă cu biblioteca facultății, ar fi timpul să începeți să vă împrieteniți. Privește partea bună : cititul relaxează, iar informațiile în plus iți asigură urcarea în clasamentul bugetarilor ) ;

4.Planifică-ți timpul ( organizează-ți timpul pentru un randament maximum. În acest fel nu vei obosi învățând și nu vei ajunge la concluzia că „ prea mult tocit strică „ ) ;

  1. Relaxează-te înainte de ziua examenului ( Din proprie experiență, îți recomand ca în ziua de dinaintea sesiunii să nu înveți nimic. Rezervă-ți timp pentru tine, concentrează-te pe activitatea psihică și acordă-ți un răgaz.Doar ai învățat! ) .

Așadar, sesiunea nu e atât de neagră precum pare.Cu puțină răbdare, calm si seriozitate veți trece cu bine peste acest „ hop „ .

Dragi studenți și viitori studenți, anii de liceu sunt anii de formare, dar anii de studenție sunt anii în care construiți oamenii care vreți să deveniți !

Tratați lucruile cu maturitate și gândiți-vă la rolul și scopul pe care îl aveți din momentul în care vă schimbați statul social în cel de student.

Și țineți minte un lucru: sesiunea vă poate fi prieten că doar „ pofta vine mâncând „ !

 

 

Articol realizat de Ana-Maria Iancu,

Comunicare şi Relaţii Publice, anul I, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *